Jag och en kollega hade en diskussion över morgonkaffet, och vi har inte lyckats reda upp vem av oss som har rätt trots ihärdigt googlande.
Låt oss anta att en person blir smittad av en sjukdom och sjukdomen har tre veckors inkubationstid, dvs den tid som förflyter mellan smittotillfället och tidpunkten då en sjukdom bryter ut och symptom blir synliga. Kan man behandla en sjukdom under den perioden, dvs innan sjukdomenbryter ut? Eller är en ev. behandling mindre verksam under inkubationstiden?
Jag hävdar att man kan behandla under inkubationstiden - bakterierna finns ju där i kroppen och svarar rimligtvis på behandling. Min kollega hävdar att det inte är lönt att behandla för att bakterierna inte "fått fäste" ännu. Jag inser att det ur medicinsk synvinkel ofta är olämpligt att behandla en sjukdom som man inte är 100% på att man har.
Vem av oss har rätt? Både två? Ingen?
Någon sjuksköterska, biomedicinsk analytiker eller doktor som har svaret - gärna med källhänvisning så att jag kan "slå boken i huvudet" på min kollega (om det nu är jag som har rätt).