Det är så att jag har under en längre period funderat på att studera till att bli systemvetare. Utifrån från de kursplaner jag har läst samt information från ett par bekanta som för tillfället studerar programmet så verkar det vara en utbildning som verkligen kan vara för mig.
Ett stort frågetecken jag har dock som jag hitintills inte riktigt kunnat hitta svaret på är vad det är för typer av jobb de flesta systemvetare börjar arbeta inom. När jag t.ex. läser på SUs hemsida så ger dom exempel på yrken såsom "...systemutvecklare, projektledare, programmerare, konsult och mycket annat inom IT-området.". Systemutvecklare och programmerare är nästintill synonymer, och IT-konsult säger inte så mycket om själva yrkesutövningen, det är helt beroende på vad det företag du är uthyrd till vill du ska arbeta med. Projektledare är väl okej men det låter knappast som ett jobb du landar som nyexaminerad.
Samtidigt så verkar en snabbsökning kring arbetsannonser för systemvetare vara främst programmeringsjobb. Men har en nyexaminerad systemvetare verkligen kompetensen för att kunna komma in bra på ett yrke som t.ex. Java-utvecklare? Det gnager mig i tanken det här. Själva utbildningen låter verkligen som någonting jag kan tänka mig men det är arbetslivet efter det som oroar. Ifall den absoluta majoriteten av jobben som systemvetare landar är diverse programmeringsroller, varför inte läsa en renodlad systemutvecklings-utbildning då?
Jag hade uppskattat enormt ifall vi har några systemvetare här på forumet som kan berätta lite hur livet var för dom när dom tog examen och skulle söka jobb. Vart hamna ni? Hur gick det för era klasskamrater? Hur upplever du arbetsmarknaden är för systemvetare? Begränsad (rent arbetsuppgiftsmässigt) eller variationsrik?