Hej jag är nyfiken på hur era tankar är hur datoranvändandet kommer att förändras?
Om man ser bakåt i tiden så började det väl för den stora skaran med terminaldatorer, sedan hemdatorer som långt senare blev de ihopkopplade i internet. Där det även har skett i användningsområdet, förr var det mer nördar som satt med sina datorer och nu är datorer för många ett rent arbetsredskap för att få fram den information som de önskar.
Om jag år 2000 skulle gissa hur det skulle se ut hos en vanlig familj år 2020, så hade jag gissat på att nästan varje hushåll skulle ha en server där all information lagrades.
År 2010 så skulle jag sagt att varje familj troligen skulle ha en NAS, som är en slags budget server så min gissning från 200 kvarstod.
Men nu 2016 så tror jag helt på molnet, varför ska en vanlig familj skaffa en server? Där film och musiktjänsterna har bidraget till att den stora skaran inte behöver lagra stora datormängder.
Vi går emot en utveckling att vi får allt mer data att hantera från allt fler olika enheter (IoT bidrar). och vi börjar gå emot ett stadium där arbetsbördan att hantera denna information blir för stor. Vanligt folk har ej tid att installera sin mjukvara på alla maskiner och strula med olika versioner, utan utvecklingen går väl emot att mjukvaran finns centralt på en server som sedan de olika maskinerna kommer åt på olika sätt? Se på Gmail, Google docs, film/musiktjänster, Visma, bildredigeringsprogram online etc, som har ersatt vanliga installationer på datorn.
Så min gissning är att i snar framtid så kommer den stora skaran inte ha så mycket program installerade på sina datorer mer än webbläsare, d.v.s. åt Chromebook hållet.
För oss som jobbar inom IT så satt folk förr i tiden typ på 70 talet och kodade och hade allt på sin egen dator, vilket inte fungerade så bra på flera avseende och man fick börja versionshantera sitt arbete på en server. Men allt eftersom ju mer komplext det man arbetar med blir, ju mer grejer än enbart rena konfigurationsfiler/källkodsfiler behöver hanteras. Och uppsättningsarbetet av en dator blir bara större och större för varje år och fysiska maskiner är för många idag inte hanterbart. Kommer det en nyanställd så får det inte lägga dagar på att konfigurera mjukvara etc..
På flera företag så har de helt outsourcat IT till den grad att inte ens maskinerna finns i byggnaden. En tekniker som vill ha en maskin för ett visst arbetsuppgift drar iväg ett mail och ber att få en maskin med en viss specifikation och mjukvara installerad och sedan en kort tid efter finns det en sådan virtuell maskin skapad. Tror ni detta är något som kommer utökas ännu mer? Microsoft med deras Azure tror mycket på detta och det kommer bli en satsning i Windows server 2016 på detta.
Det finns ju en drös med fördelar med detta arbetssätt, som att de på ett bra sätt kan hantera maskinerna och återställa dem till olika tidpunkter, är det en annan tekniker som behöver samma maskin så tar det inte många minuter att klona upp en. För de som sysslar med hårdvarukommunikation, så finns det grymt bra och driftsäkra ethernet till seriell (rs232), usb adaptrar etc att köpa.
Nu finns det dock tekniker som måste ha en fysisk dator och ha alla program på, men jag tror att denna skara är ytterst liten. – Visst vissa spelutvecklares uppgifter då det kräver så mycket datakraft.
Dessutom blir det allt vanligare med Appar som körs på en server men att det för användaren ser ut som att applikationen körs på sin egen dator, ta t.ex. Remote Desktop App. Om ett företag har en applikation som säg 100 personer på företaget ska kunna använda, men enbart 5st använder appen kontinuerligt, så är det ju helt fel att installera denna mjukvara på alla fysiska maskiner och hålla på och bränna mycket tid när nya windowsversioner kommer etc.
Skolan: Så är min gissning är att det inom kort framtid kommer bli vanligare med att skolan tillhandahåller skärm och dockningsstationer där alla elever har egna laptops. När man börjar komma upp i åldrarna använder ungdomarna allt mer unika programvaror och kommer verkligen de installera alla dessa på sina datorer? Att installera mjukvaran på en server och sedan använda t.ex. Remote Desktop App låter ju hur mycket bättre som helst, tror ni detta kan bli framtiden?
Det jag alternativt tror på är att allt fler mjukvaruföretag själva kommer erbjuda tjänster för att kunna använda deras mjukvara utan installation och då blir det ett steg bakåt om It-teknikerna på skolan ska behöva installera något.
Gamers: Jag skulle gissa att spel är en stor orsak till varför så många har kraftiga datorer hemma. Nu är detta ej mitt område, men jag tycker det är intressant hur steam och liknande tjänster har börjat tagit över.
Nå tankar, är jag helt fel ute? Hur tror ni att det kommer förändras, kommer konsolerna ta över och folk kommer sluta köpa dyrare datorer?