Den här tråden diskuterar tekniker på hur man bör använda solinstrålning i Sverige på bästa sätt.
Det blir allt vanligare att installera PV-solpaneler (Photovoltaics) över allt och ingenstans, som sjunker i pris för varje år som går. Dessa konverterar energin från solen med verkningsgrad runt 20% (ofta lägre, ibland högre). I det allra flesta sammanhang väger inte verkningsgraden tyngst, utan "Watt/$" betyder mest.
So far so good. Men när solen går ner tar dessa paneler kafferast för resten av natten, aka slutar genera någon spänning. Så för att "klara" att leverera energi behöves någon form lagring. Det finns olika sätt att lagra elenergi på - vanligast är uppladdningsbara batterier (eller ackumulatorer). Och visst funkar dessa bra, men de behöver vara otroligt stora för att lagra energin som behövs för en hel svensk vinter - en orealistiskt lösning.
För er som inte redan är medvetna om en liten detalj - Sverige består av 41 miljoner hektar land och 23 miljoner hektar är täckt av skog. (skogsstyrelsen). Med andra ord är hela Sverige en stor solpanel om man så vill. Vi har otroliga mängder (sol)energi lagrat i skog och biomaterial. Och inte att glömma, alla våra fina vattenkraftverk drivs indirekt av solens värme.
Eftersom tillgången på skog är så stor i Sverige, borde inte då 24/7 solel vara möjligt, även om det sker indirekt - trots lång och kall vinter. Det borde redan finnas tekniker och system som kan göra detta möjligt.
Att bränna trä ger värmeenergi. Vi behöver då konvertera värmeenergi -> elenergi
Solinstrålning är ljusenergi, som också behöver gå till -> elenergi (även om detta sker i mellansteg)
Vad tror SweClockers ? Jag vet redan att många här är "kärnkraftsanhängare" (givetvis med olika grunder), mig inkluderat. Men vi sparar den frågan till en annan gång.
Några intressanta länkar och begrepp inom ämnet:
ORC
Stirling Engine
Micro-CHP
LTD (Low temp difference) stirling engine (YouTube-video)
http://www.vikingheatengines.com/
http://www.ripassoenergy.com/our-technology/
http://www.inresol.se/